Behandelingen met medicijnen

 

Veel ITP patiënten zijn asymptomatisch en hebben geen behandeling nodig. Als iemand echter verhoogde bloedingsneiging heeft en/of het aantal bloedplaatjes daalt onder een bepaald niveau, dan kan het nodig zijn te beginnen met behandeling. Ook leeftijd en eventuele andere aandoeningen spelen een rol bij de beslissing om te gaan behandelen.

 

behandeling-met-medicijnen

 
 

Corticosteroiden
Als eerste wordt corticosteroïden (prednison of dexamethason) en/of immunoglobulinen (IVIg) voorgeschreven. Werkt dit niet of onvoldoende dan kan worden gestart met Rituximab of TPO-receptor agonisten.

 

Rituximab
Rituximab breekt specifieke afweercellen af. Daardoor worden er minder bloedplaatjes afgebroken. Rituximab wordt 1 keer per week via infuus toegediend, 4 keer in totaal.

 

TPO-receptor agonisten
TPO-receptor agonisten zorgen er voor dat het beenberg meer bloedplaatjes aanmaakt.

 Romiplostim (N-plate®) 1x per week injectie
 Eltrombopag (Revolade®) 1x per dag tablet
 Avatrombopag (Doptelet®) 1x per dag tablet

Als een bepaalde TPO-receptor agonist niet voldoende werkt, kan nog een andere TPO-receptor agonist gegeven worden.

Als de behandelingen onvoldoende resultaat geven, kan nog worden behandeld met verschillende immuun-suppressieve medicijnen.

De link naar de beeldsluiters van deze medicatie vindt u hier.

 

Fostamatinib
Fostamatinib is eind 2022 opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. Dit betekent dat het middel vergoed wordt door de zorgverzekeraars, maar alleen als bovenstaande (eerste- en tweedelijns) behandelingen niet effectief waren. Dit middel is alleen voor volwassenen.

 


 

Voor vrouwen kan de 'pil' voorgeschreven worden, waardoor de menstruatie regelmatiger verloopt en minder bloedingsproblemen optreden. Ook zou Tranexaminezuur gebruikt kunnen worden om menstruele bloedingen te verminderen.

Voor vrouwen tijdens de zwangerschap kan het beste gekozen worden voor IVIg en/of corticosteroiden. Vooral rondom de bevalling is het nodig de moeder voldoende te beschermen tegen bloedingen.

 

 

 

 

Voor patiënten met trombocytopenie geldt dat zolang er een plaatjestekort is géén aspirine (acetylsalicylzuur) of NSAID’s (verschillende pijnstillers) genomen mogen worden. Hierdoor wordt de functie van de nog aanwezig bloedplaatjes beperkt en dit kan tot meer bloedingen leiden. Paracetamol heeft deze bijwerking niet.

 

 

Bij kinderen is uitsluitend observeren vaak voldoende.

 
 

Word nu lid of steun ons met een bijdrage

 

Tel. 085-1303570 | E‑mail info@itp‑pv.nl | Bank 1 NL69RABO0345603702 | BIC RABONL2U |Bank 2 NL91ABNA0401810461 | BIC ABNANL2A | KvK 17156005 | ANBI 8135.93.372